EPA i DHA – kluczowe kwasy tłuszczowe omega-3 dla psów i kotów
04-07-2025Wyświetleń: 59Psy mogą przekształcać roślinny kwas α-linolenowy (ALA) w EPA i DHA jedynie w śladowym, poniżej pięcioprocentowym stopniu, a koty praktycznie wcale, dlatego oba gatunki muszą otrzymywać długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3 bezpośrednio w diecie. Publikacja wyjaśnia mechanizmy ich działania: EPA i DHA wypierają kwas arachidonowy z enzymów COX i LOX, tworząc mniej prozapalne eikozanoidy, a także dostarczają rezolwin i protektyn, które aktywnie wygaszają stan zapalny oraz chronią neurony. Autor przytacza badania dokumentujące korzyści kliniczne: spowolnienie progresji przewlekłej choroby nerek u kotów, poprawę łaknienia i wydłużenie przeżycia w kardiomiopatiach, redukcję bólu w chorobie zwyrodnieniowej stawów przy dawkach rzędu 100 mg/kg m.c., szybsze uczenie szczeniąt oraz łagodzenie dermatoz i alergii skórnych. Wskazuje główne źródła (oleje z łososia, sardynek, kryla i alg) oraz podaje orientacyjne dawki profilaktyczne i terapeutyczne, akcentując potrzebę równoczesnej suplementacji witaminy E ze względu na ryzyko oksydacyjne. Artykuł kończy się wnioskiem, że EPA i DHA należą do najważniejszych nutraceutyków w dietetyce i terapii psów i kotów, ponieważ wielokierunkowo wspierają układ krążenia, nerki, stawy, skórę i funkcje poznawcze, a ich bezpieczeństwo jest wysokie przy indywidualnie dobranych dawkach i monitorowaniu klinicznym.